Biznes na rzecz rozwoju zrównoważonego – dobre praktyki - Jastrzębska, Ewa (Business for sustainable development – good practices, 2016)
Koncepcja rozwoju zrównoważonego narodziła się na gruncie narastających problemów globalnych i zakłada długofalową równowagę między trzema wymiarami: ekonomią, społeczeństwem i ekologią. Biorąc pod uwagę, że przedsiębiorstwa przyczyniają się do pogłębienia zagrożeń globalnych, z jednej strony, a z drugiej - że dzięki postępującej globalizacji zyskują na sile i znaczeniu, biznes powinien odegrać kluczową rolę w przeciwdziałaniu współczesnym problemom. Celem artykułu jest analiza i ocena sposobów implementacji koncepcji rozwoju zrównoważonego w przedsiębiorstwach oraz dobrych praktyk w tym zakresie, przeprowadzona z wykorzystaniem metody desk i web research
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 4 (12), s. 34-45
Keywords: rozwój zrównoważony; sustainable development; cele zrównoważonego rozwoju; dobre praktyki; przedsiębiorstwo; samoregulacje; SDGs; best practices; enterprise; self-regulations