Eksport według klasy wielkości przedsiębiorstw – analiza struktury - Doryń, Wirginia (Export by enterprise size class – structure analysis, 2016)
W projekcie Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju wśród zagrożeń polskiego rozwoju wskazano m.in. na koncentrację ekspansji zagranicznej w grupie dużych firm, często powiązanych z kapitałem zagranicznym, przy czym jedynie 6 polskich firm można określić mianem światowych czempionów. W związku z tym strategia zakłada wsparcie potencjału rozwoju międzynarodowego sektora małych i średnich przedsiębiorstw, które samodzielnie kształtują swoją ścieżkę ekspansji. Niniejsze opracowanie stanowi próbę oceny koncentracji polskiego eksportu w obrębie działów (2-cyfrowy poziom agregacji) polskiego przetwórstwa przemysłowego według wielkości przedsiębiorstw. Znajomość odmienności struktur w poszczególnych branżach może stanowić istotną przesłankę do prowadzenia adekwatnej polityki eksportowej. Do celów analizy dokonano grupowania działów metodą eliminacji wektorów zaproponowaną przez Chomątowskiego i Sokołowskiego [1978]. W badaniu wykorzystano dane pochodzące z bazy danych Eurostatu o handlu zagranicznym według cech przedsiębiorstw za 2013 rok [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 4 (12), s. 9-21
Keywords: eksport; wielkość przedsiębiorstwa; Polska; export; size of the company; Poland