Wpływ elementów nazwy na wizerunek marki – wyniki badań empirycznych - Krycia-Chomińska, Agata; Szpulak, Aleksandra (Effect of the suggestive name elements on the brand name − results of empirical research, 2016)
Celem zaprezentowanych w artykule badań przeprowadzonych na rynku polskim jest ocena zdolności różnych typów budowy nazw do informowania o docelowym wizerunku marki tylko na podstawie samej nazwy. Autorki przeprowadziły eksperyment, w którym zbadały oddziaływanie na wizerunek marki siedmiu typów budowy nazw, zbudowanych z różnych elementów, tj. liter, morfemów i słów, mogących sugerować skojarzenia z markami, oraz z elementów niesugestywnych. Nazwy utworzono na podstawie wyników badań R. Klinka [2000] z uwzględnieniem wymiarów wizerunku marki i typów budowy nazwy. Analiza potwierdziła hipotezę pozytywnego wpływu sugestywnych elementów nazwy na wizerunek marki. W badaniu ustalono, że nazwy zawierające morfemy zgodne z docelowym wizerunkiem w języku angielskim oraz litery neutralne okazują się skutecznym narzędziem do przekazywania informacji o produkcie polskim konsumentom, mimo że częścią przenoszącą znaczenie są w nich tylko morfemy w języku angielskim
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 3 (28), s. 56-71
Keywords: nazwa; marka; wizerunek marki; name; brand; brand image