Podejścia do badania negocjacji - Kozina, Andrzej (Approaches to study negotiations, 2016)
Przedmiotem rozważań są podejścia do opisu i analizy negocjacji, tj. różnorodne sposoby ich traktowania (ujmowania) w badaniach. Celem artykułu jest dokonanie przeglądu (usystematyzowanie) tego rodzaju podejść na podstawie analizy porównawczej literatury przedmiotu, uwzględniając zarówno tradycyjne (klasyczne), jak i współczesne propozycje metodyczne. Wzięto pod uwagę następujące ujęcia: strategiczne, strukturalne, behawioralne, procesowe i integratywne. Po wstępie w kolejnych częściach artykułu scharakteryzowano wymienione podejścia. Zakończenie zawiera ich syntezę w formie zestawienia ich najważniejszych cech oraz silnych i słabych stron
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 3 (28), s. 40-55
Keywords: negocjacje (gospodarcze); podejścia do badania negocjacji; proces negocjacji; (business) negotiations; approaches to study negotiations; negotiation process