Koordynacja – syntetyczna dyrektywa sprawnego działania systemów złożonych – wybrane aspekty - Grzybowska, Katarzyna (Coordination – synthetic directive of effective functioning of complex systems – selected aspects, 2016)
Koordynacja jest syntetyczną dyrektywą sprawnego działania. Artykuł przybliża zagadnienia dotyczące sprawnego działania systemów złożonych, jakimi są łańcuchy dostaw. Celem publikacji jest zestawienie wybranych aspektów z pola prakseologii z koncepcją koordynacji i integracji systemów złożonych, jakimi są łańcuchy dostaw. Celem tekstu jest nie tylko syntetyczne przedstawienie aspektów, lecz także osadzenie ich w szerszym kontekście teoretycznym. Artykuł przygotowano na podstawie literatury z badanego obszaru. Omówiono w nim łańcuch dostaw jako system z uwzględnieniem jego podstawowych form sprzężeń, przedstawiono działania łańcucha dostaw i jego sprawności, a także odwołano się do prakseologicznych aspektów dyrektywy sprawnego działania i wytycznych do niej w odniesieniu do koordynacji i integracji łańcuchów dostaw
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 3 (28), s. 30-39
Keywords: sprawne działanie; koordynacja; dyrektywy sprawnego działania; efficient functioning; coordination; efficient functioning directives