Regulacja rynku narkotyków a wolność osób - Sukiennik, Jakub (Regulation of drug market vs. freedom of human choice, 2016)
W ramach ustawodawstwa uchwalanych jest coraz więcej aktów prawnych regulujących stosunki gospodarcze. Wydaje się, że w pewnych obszarach ich wprowadzanie może być logicznie uzasadniane. Jednak w przypadku rosnącej kryminalizacji działań związanych z narkotykami, co nastąpiło w czasie transformacji, prowadzi to do nadmiernego paternalizmu i rodzi problemy interpretacyjne prawa. Przedmiotem niniejszej analizy będzie regulacja rynku narkotyków, której celem jest ochrona zdrowia publicznego. Ogranicza jednak wolność, tj. wolność osobistą w sensie praw osobistych oraz gospodarczą w sensie prawa do rozporządzania własnym majątkiem. Konsumpcja tych substancji generuje negatywne efekty zewnętrzne, których powstawanie jest argumentem na rzecz adaptatywnej ingerencji państwa. Tym samym należy oczekiwać, że gdy działalność ta jest kosztowna, to państwo wycofuje się z oddziaływania. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, jakie czynniki oddziaływały na przyjętą w latach 90. regulację rynku narkotyków
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 458, s. 101-115
Keywords: rynek narkotyków; regulacja; transformacja gospodarcza; drug market; regulation; economic transformation