Grafy a teoria stabilnych alokacji - Kozioł-Kaczorek, Dorota; Pietrych, Łukasz (Graphs and theory of stable allocation, 2016)
W pracy omówiono model procesu kojarzenia zaproponowany przez dwóch amerykańskich matematyków: D. Gale’a i L.S. Shapleya. Podstawowym zdefiniowanym przez nich pojęciem był przydział stabilny, który można osiągnąć za pomocą tzw. algorytmu odroczonej akceptacji. W artykule dokonano analizy problematyki poruszanej przez teorię stabilnych alokacji na gruncie teorii grafów. Studia literatury wykazały, że zagadnienia po-ruszane przez tę teorię można analizować za pomocą grafów dwudzielnych i sieci ważo-nych. Sformułowano również warunki, jakie należy spełnić, aby problem kojarzenia miał rozwiązanie. Odwołano się do rynku pracy, gdyż poruszane zagadnienie ma zastosowanie w praktyce, szczególnie w projektowaniu systemów rekrutacji pracowników do firm. Celem artykułu było przedstawienie problemu dwustronnych skojarzeń za pomocą języka teorii grafów oraz wskazanie możliwości aplikacyjnych w obszarze poszukiwań i dopasowań osób poszukujących pracy i pracodawców
Ekonometria = Econometrics, 2016, Nr 3 (53), s. 102-114
Keywords: skojarzenia; przydział optymalny; grafy; associations; optimal allocation; graphs