J.S. Mill i G.S. Becker o równości kobiet i mężczyzn w społeczeństwie - Kraińska, Agata (J.S. Mill and G.S. Becker about gender equality in society, 2016)
W artykule podjęto próbę przedstawienia problemu dyskryminacji kobiet w aspekcie społeczno-ekonomicznym, uwzględniając poglądy J.S. Milla oraz G.S. Beckera. Praca Milla pt. Poddaństwo kobiet, zaliczana jest do kanonu myśli feministycznej, a Ekonomiczna teoria zachowań ludzkich autorstwa G.S. Beckera pokazuje, że na gospodarkę rynkową wpływ mają różne czynniki, które niekoniecznie są bezpośrednio z ekonomią powiązane. Obaj naukowcy, których poglądy zostały przedstawione w niniejszym artykule, są zdania, że kobiety są ofiarami dyskryminacji. Zarówno J.S. Mill, jak i G.S. Becker uważają, że gorsze traktowanie kobiet negatywnie wpływa na gospodarkę. Zdaniem tych wybitnych i zasłużonych ekonomistów każdy człowiek powinien mieć takie same prawa społeczne, ekonomiczne i polityczne
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 367-376
Keywords: równouprawnienie; społeczeństwo; płeć; dyskryminacja; equality; society; gender; discrimination