Optymalizacja kosztów jako współczesny priorytet sektora MŚP w Polsce - Krawczyk, Patrycja (Optimization of costs as a current priority of the SME sector in Poland, 2016)
Sektor MŚP odgrywa ogromną rolę w gospodarce nie tylko polskiej, ale i każdego innego państwa na świecie. Niższe koszty to możliwość rozwoju działalności poprzez inwestycję. Optymalizacja, a nie tylko proste ograniczenie kosztów, pozwala na rozwój przedsiębiorstwa. Celem opracowania jest prezentacja istoty i znaczenia dwóch pojęć: MŚP i optymalizacji koszów, a w konsekwencji połączenie zagadnień. W opracowaniu wykorzystano metodę analizy literatury w zakresie optymalizacji kosztów, specyfiki sektora MŚP oraz analizę raportów, jak również obserwacje własne z praktyki gospodarczej
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 327-334
Keywords: koszty; optymalizacja kosztów; sektor MŚP; costs; cost optimization; small and medium companies; SME sector