Działalność badawczo-rozwojowa i innowacyjna przedsiębiorstw w kontekście idei zrównoważonego rozwoju - Gutowski, Tomasz (The research, development and innovative activities of enterprises in the context of the idea of sustainable development, 2016)
Jednym z przejawów dynamicznego rozwoju współczesnej, coraz bardziej zglobalizowanej gospodarki jest inwestowanie w przedsięwzięcia, powszechnie uważane za „motory” gospodarki. Jednym z nich jest działalność badawczo-rozwojowa i innowacyjna. Dynamika wzrostu tego sektora uzależniona jest od wielu czynników, z których najważniejsze wynikają z potencjału samej gospodarki, umiejętności stworzenia korzystnych dla inwestorów warunków funkcjonowania oraz możliwości wykorzystania efektów tej działalności w kraju lokowania inwestycji. Celem artykułu jest udowodnienie ważności właściwego kształtowania działalności badawczo-rozwojowej i innowacyjnej, które w przyszłości przełoży się na efektywne funkcjonowanie przedsiębiorstw. Duże znaczenie w tym procesie mogą mieć założenia idei zrównoważonego rozwoju, znajdujące potwierdzenie w licznych dokumentach krajowych i międzynarodowych. Działalność B+R+I jest jednym z ważniejszych elementów właściwej realizacji wspomnianej idei i winna stać się podstawą do coraz powszechniejszego jej stosowania
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 249-258
Keywords: działalność badawczo-rozwojowa i innowacyjna; idea zrównoważonego rozwoju; proces inwestycyjny; R&D and innovation; the idea of sustainable development; the investment process