Polityka wspierania innowacyjności w Brazylii i w jej regionach - Dziembała, Małgorzata (Policy of supporting innovation in Brazil and its regions, 2016)
Brazylia jest jednym z krajów BRICS, którego gospodarka dynamicznie się rozwija. Przyczyniły się do tego wdrażane reformy. Podejmowane są także działania na rzecz kreowania nowoczesnego systemu innowacji. Jednakże, jak wynika z przeprowadzonej analizy, potencjał innowacyjny Brazylii wciąż nie jest dostateczny, a zarazem bardzo zróżnicowany przestrzennie. Niskie nakłady ponoszone na działalność B+R, niewielkie zaangażowanie pracowników naukowych we współpracę międzynarodową – to tylko niektóre z wyzwań, w obliczu których znalazła się Brazylia. Niska jest również innowacyjność przemysłu brazylijskiego, wciąż chronionego przed międzynarodową konkurencją. Celem artykułu jest analiza potencjału innowacyjnego Brazylii oraz przedstawienie polityki realizowanej na rzecz wspierania innowacyjności w tym kraju
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 240-248
Keywords: potencjał innowacyjny; system innowacji; działalność badawczo-rozwojowa; innovation potential; innovation system; research and development activity