Wymiana handlowa Francji z krajami Afryki ze szczególnym uwzględnieniem Afryki Subsaharyjskiej - Ambukita, Eric (French trade with African countries with a special emphasis on Sub-Saharan Africa, 2016)
Wymiana handlowa stanowi jedną z kluczowych form współpracy różnych krajów, a handel zagraniczny może mieć wpływ na rozwój gospodarczy kraju w zależności od tego, czy jest to kraj rozwinięty, czy zacofany. Oddziałuje on zarówno na tempo wzrostu gospodarczego, jak i na pozycję konkurencyjną gospodarki narodowej, w zależności od natury produktów stanowiących podstawę eksportu i importu, jak również od przyjętej polityki gospodarczej, a także od zmian w zagranicznym otoczeniu gospodarczym danego kraju. W artykule dokonano analizy francuskiego handlu zagranicznego z Afryką. W tym celu przedstawiono wartość eksportu i importu oraz udział wartości obrotów handlowych Francji w obrotach gospodarki Afryki Subsaharyjskiej. Są to głównie kraje o niskim poziomie rozwoju sił wytwórczych. Wymiana zagraniczna stwarza im szanse szybkiego uprzemysłowienia, podwyższenia standardu życiowego mieszkańców i podniesienia ich rangi na arenie międzynarodowej. Głównym celem niniejszego artykułu jest próba analizy handlu zagranicznego Francji z krajami Afryki – szczególnie eksportu i importu towarów i usług w ostatnich latach
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 86-96
Keywords: Francja; Afryka; wymiana handlowa; eksport; import; France; Africa; trade; export