Innowacyjność w organizacjach zatrudniających pracowników z różnych pokoleń - Chomątowska, Barbara; Żarczyńska-Dobiesz, Agnieszka (Innovation in organizations employing workers from different generations, 2016)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi zarządzających na to, że wszyscy pracownicy, bez względu na wiek, mogą być zdolni do innowacyjności oraz że kreatywność i innowacyjność nie są wyłącznie domeną ludzi młodych. Dlatego głównym zadaniem menedżerów powinno być poznanie pracowników z różnych pokoleń i umiejętne, uwzględniające ich odmienne potrzeby, oczekiwania, możliwości i ograniczenia, oraz włączanie ich w procesy innowacyjne. Brak świadomych i odpowiednio zorganizowanych działań w tym obszarze może stanowić zagrożenie dla aktywności innowacyjnej organizacji. Artykuł powstał na podstawie studiów literatury krajowej oraz badań przeprowadzonych przez autorki opracowania
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 4, s. 40-45
Keywords: pokolenie Baby Boomers; zarządzanie wiekiem; innowacyjność; Baby Boomers generation; age management; innovation