Wykorzystanie wybranych aspektów teorii integralnej w kreowaniu nowego podejścia do przywództwa - Grzesik, Katarzyna; Kwiecińska, Monika (Use of selected aspects of the Integral Theory in shaping the new approach to leadership, 2016)
W artykule sformułowano cel o charakterze poznawczym, odnoszący się do efektu zastosowania teorii integralnej i koncepcji Spiral Dynamics w obszarze przywództwa. Podjęte rozważania są podporządkowane problemowi dotyczącemu możliwości wykorzystania powyższej teorii i koncepcji we współczesnym przywództwie, ze wskazaniem korzyści wynikających z ich zastosowania. Przeprowadzone badania literaturowe wskazują, że zastosowanie teorii integralnej w odniesieniu do przywództwa pozwala na holistyczne spojrzenie na badane zagadnienie z czterech perspektyw (kwadrantów) oraz na wprowadzenie tzw. perspektywy rozwojowej (poziomy i linie) określającej etapy rozwoju przywódcy. Teoria integralna oferuje przywódcy „mapę” ułatwiającą zrozumienie złożonej rzeczywistości, ludzi, którymi ona kieruje, oraz ich świata i stojących przed nimi wyzwań. Pozwala opracować przywódcy drogę doskonalenia własnych kompetencji, a także stanowi źródło inspiracji i wiedzy na temat tego, jak motywować innych
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 4, s. 16-25
Keywords: teoria integralna; Spiral Dynamics; przywództwo integralne; rozwój przywódcy; Integral Theory; integral leadership; leader development; AQAL