Implikacje konceptualizacji dla modelowania konstruktu i wskaźników orientacji przedsiębiorczej: ustalenia literaturowe - Karpacz, Jarosław (The implications of the conceptualisation for modelling of the construct and the measures of the entrepreneurial orientation: the scientific literature findings, 2016)
Celem artykułu jest rozpoznanie modeli kierunku relacji między zmienną latentną orientacja przedsiębiorcza a jej wskaźnikami. Na podstawie studiów literatury ustalono, że sposób pomiaru orientacji przedsiębiorczej (entrepreneurial orientation, EO) wytyczony jest kierunkiem relacji między konstruktem EO i jego subwymiarami. Tym samym rozważania koncentrują się wokół następstw przyjętej konceptualizacji konstruktu orientacja przedsiębiorcza dla operacjonalizacji. Porównując opisane dwa modele pomiaru orientacji przedsiębiorczej (tj. reflektywny i formatywny), wyróżniono kilka znaczących różnic. Ustalono, że w podejściu reflektywnym zmiana poziomu orientacji przedsiębiorczej znajduje odzwierciedlenie we wszystkich jej wymiarach, a w podejściu formatywnym taka zmiana jest prawdopodobnie wzrostem jednego lub kilku wymiarów. Ponadto ustalono, że wybór dotyczący relacji między konstruktem latentnym i jego miarami ma istotne konsekwencje zarówno dla formułowania hipotez, jak i interpretacji uzyskanych wyników
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 4, s. 9-15
Keywords: orientacja przedsiębiorcza; modelowanie konstruktu; konstrukt reflektywny; konstrukt formatywny; entrepreneurial orientation; modelling of construct; reflective construct; formative construct