Ubezpieczenie pracowników przed bankructwem pracodawcy - Karaleu, Yury Y. (Insurance for handling employee entitlements in the event of employer insolvency (bankruptcy), 2015)
Kryzys ekonomiczny rozpoczęty w 2007 r. pokazał, że ubezpieczenie pracowników przed upadłością pracodawcy może być jednym z ciekawszych i najbardziej innowacyjnych produktów ubezpieczeniowych. Problem bankructw przedsiębiorstw nie ominął również Białorusi, co jest widoczne w zwiększającej się liczbie zgłoszonych postępowań upadłościowych w białoruskich sądach. Celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie dostępnych narzędzi obrony praw pracowników w przypadku upadłości (bankructwa) pracodawcy, np. wykorzystanie ubezpieczenia do zapewnienia im wypłaty zasiłków
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 77-89
Keywords: ubezpieczenia; upadłość; bankructwo; interesy ekonomiczne pracowników; insolvency; bankruptcy; insurance; employee entitlements