Produkcja i wykorzystanie energii elektrycznej na Mazowszu z uwzględnieniem OZE - Bieńkowska-Gołasa, Wioletta (Production and use of electricity in Mazowsze with the consideration of renewable energy sources, 2016)
We współczesnej gospodarce coraz większe znaczenie zaczynają odgrywać zagadnienia związane z zużyciem energii i efektywnością energetyczną przemysłu. Gospodarkę energetyczną łączą bowiem wzajemne powiązania z większością pozostałych gałęzi gospodarki narodowej - przemysłu, rolnictwa, budownictwa czy transportu. Celem artykułu było przedstawienie produkcji i zużycia energii elektrycznej w województwie mazowieckim. Ponadto scharakteryzowano zagadnienia dotyczące energii w Polsce z uwzględnieniem odnawialnych jej źródeł. Zawarto też analizy danych statystycznych GUS, które dotyczą: produkcji i zużycia energii elektrycznej, produkcji energii ze źródeł odnawialnych i ich udziału w produkcji energii elektrycznej ogółem, a także zmiany w strukturze jej zużycia według różnych sektorów. Należy uznać, iż Mazowsze posiada potencjał energetyczny w zakresie OZE, o czym świadczy wzrost produkcji energii ze źródeł odnawialnych, a także wzrost udziału OZE w produkcji energii elektrycznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 450, s. 46-55
Keywords: produkcja; zużycie energii; odnawialne źródła energii; Mazowsze; production; energy consumption; renewable energy sources