Spółdzielnie socjalne – szanse i bariery rozwoju przedsiębiorczości społecznej w Polsce - Bieńkowska, Beata (Social cooperatives − opportunities and threats for social entrepreneurship development in Poland, 2016)
W opracowaniu przedstawiono zagadnienia dotyczące funkcjonowania spółdzielni socjalnych jako podmiotów ekonomii społecznej o szczególnym znaczeniu dla pokonywania barier dostępu do rynku przez osoby defaworyzowane na rynku pracy. Podmioty te opierają swoją działalność na rachunku ekonomicznym, lecz zmierzając do celu umiejscowionego poza rynkiem, stają się istotnymi narzędziami przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu. Spółdzielnie socjalne to podmioty ekonomii społecznej w najwyższym stopniu spełniające warunki do określenia podmiotu mianem przedsiębiorstwa społecznego. Autorka podjęła próbę analizy przepisów regulujących funkcjonowanie spółdzielni socjalnych, a głównie Ustawy o spółdzielniach socjalnych. Podkreślono również znaczenie rozwoju podmiotów zaliczanych do sektora ekonomii społecznej dla rozwoju gospodarki. Analizując wady i zalety spółdzielni socjalnych, wskazano na potencjał, jaki reprezentują te podmioty, oraz korzyści wiążące się z ich tworzeniem i funkcjonowaniem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 450, s. 35-45
Keywords: przedsiębiorczość; spółdzielnia socjalna; przedsiębiorczość społeczna; ekonomia społeczna; entrepreneurship; social cooperative; social entrepreneurship; social economy