Rozwój regionalny we współczesnych realiach a rekomendacje dla polityki regionalnej - Korenik, Stanisław (Regional development in contemporary realities and recommendations for regional policy, 2009)
W obecnych warunkach regiony i ich rozwój w coraz większym stopniu podlegają procesom występującym w globalizującej się gospodarce. Sam rozwój regionów staje się procesem w dużej mierze turbulentnym. Według ostatniego World development report pod tytułem Reshaping economic geography duże znaczenie w rozwoju regionów odgrywają dwa powiązane ze sobą zjawiska: koncentracja gospodarcza i integracja przestrzenna umożliwiająca dyfuzję zamożności. W sytuacji polskich regionów te zjawiska niestety nie współistnieją. Wydaje się, że dobrym wytłumaczeniem rozwoju regionów są założenia teorii samoorganizacji
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 139-146
Keywords: globalizacja; integracja przestrzenna; polityka regionalna; rozwój regionalny