Atrakcyjność inwestycyjna Dolnego Śląska – wybrane aspekty - Mempel-Śnieżyk, Anna (Attractiveness of investment in Lower Silesia – chosen aspects, 2009)
Atrakcyjność inwestycyjna regionu jest niezmiernie istotna z punktu widzenia jego rozwoju. Świadomość posiadanych atutów i możliwych do wykorzystania szans rozwoju pozwala na stworzenie klimatu sprzyjającego przedsiębiorcom, którzy niewątpliwie postrzegani są jako przyczyniający się do rozwoju lokalnego, regionalnego, a ostatecznie do rozwoju społeczno-gospodarczego całego kraju. Wiedza o możliwościach wpływania na atrakcyjność inwestycyjną rozumiana jest w kontekście przyciągania nowych inwestorów do prowadzenia działalności gospodarczej w regionie. Artykuł przedstawia charakterystykę Dolnego Śląska z punktu widzenia atrakcyjności inwestycyjnej, możliwości rozwojowe regionu oraz prezentuje działania na rzecz wspierania przedsiębiorczości
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 117-127
Keywords: region; atrakcyjność inwestycyjna