Infrastruktura w polityce samorządu terytorialnego - Rogowska, Małgorzata (Infrastructure in local and regional government policy, 2009)
Dostarczenie odpowiedniej jakości elementów infrastruktury jest jednym z podstawowych zadań samorządu terytorialnego w Polsce. Znaczenie infrastruktury ulega zmianie, nie jest ona już pasywnym czynnikiem zaspokajania potrzeb społeczności lokalnych, ale staje się aktywnym czynnikiem działań prorozwojowych. W warunkach polskich jakość infrastruktury nadal nie jest dostosowana do potrzeb odbiorców, co wynika m.in. z niedoboru środków finansowych kierowanych na ten cel. Artykuł wskazuje wybrane zagadnienia polityki samorządu lokalnego w zakresie infrastruktury, jej znaczenie oraz problemy w jej kształtowaniu
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 109-116
Keywords: infrastruktura; zadania samorządu terytorialnego; problemy realizowania inwestycji infrastrukturalnych