Migracje ludności na obszarach przygranicznych południowo-zachodniej Polski - Łabędzki, Henryk (Migration of population on borderside areas in south western Poland, 2009)
Badania obejmują 13 przygranicznych powiatów w południowo-zachodniej Polsce. Wykorzystano dane statystyczne dla gmin na temat migracji ludności na pobyt stały w latach 1995-2008. Analizę przeprowadzono, posługując się wartością średnią 3-letnią salda migracji na 1000 mieszkańców. Stwierdzono, że w analizowanym okresie następował wzrost odpływu netto ludności z obszarów przygranicznych; do 2004 r. głównie w głąb kraju, a po przystąpieniu Polski do UE w coraz większym stopniu również za granicę. Badania wykazały, że najwięcej ludności (głównie mężczyzn) emigrowało z miast przygranicznych
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 7-15
Keywords: zjawiska migracyjne; kierunki migracji wewnętrznych; obszary przygraniczne południowo-zachodniej Polski