Koncepcja nowego regionalizmu, czyli sposób funkcjonowania władz samorządowych w XXI wieku - Ziomek, Agnieszka (The new regionalism – the way of functioning local and regional authorities in the 21st century, 2010)
W artykule przedstawiono rozważania zmierzające do wyjaśnienia podstaw koncepcji nowego regionalizmu, opisujących sposób funkcjonowania władz samorządowych. Zaprezentowano główne składowe nurty polityki nowego regionalizmu, w tym nurt gospodarki uczącej się oraz koncepcję flexicurity. Wskazano na ich relacje z nowym regionalizmem, uwarunkowane współpracą instytucji, organizacji i podmiotów gospodarczych
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 275-286
Keywords: nowy regionalizm; samorząd; gospodarka ucząca się; flexicurity