Znaczenie nadzoru korporacyjnego a rola władz publicznych w kreowaniu koniunktury gospodarczej w czasie spowolnienia gospodarczego - Wąchol, Jerzy (The role of public powers in creating economic growth in the time of crisis and the meaning of corporate governance, 2010)
Opracowanie prezentuje rolę nadzoru korporacyjnego i władz państwowych we wpływie na zarządzanie spółką w czasie spowolnienia gospodarczego. Stwierdzono, że ingerencja państwa w gospodarkę jest bardzo ważna, jednak nie może być zbyt mała ani też zbyt duża. W artykule podkreślono znaczenie dużych korporacji i nadzoru korporacyjnego, zaprezentowano światowe dane ekonomiczne oraz modele nadzoru korporacyjnego na świecie i rolę interesariuszy w zarządzaniu korporacją. Zaznaczono także konieczność budowy regulacji gospodarczych i ekonomii instytucjonalnej dla zapewnienia stabilności
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 241-249
Keywords: nadzór korporacyjny; interwencjonizm państwa; interesariusze; korporacje; spowolnienie gospodarcze