Aktywność administracji samorządowej Podkarpacia w zakresie pozyskiwania bezpośrednich inwestycji zagranicznych - Walenia, Alina (The activity of public administration in the scope of gaining foreign direct investments in the province of Podkarpackie, 2010)
Administracja publiczna, szczególnie samorządowa, nie ma do dyspozycji instrumentów makroekonomicznych, może natomiast stosować różnego rodzaju zachęty pośrednie dla inwestorów zagranicznych. Nie ma także dobrych instrumentów finansowych, a może tylko stosować ulgi i zwolnienia od podatków lokalnych, a szczególnie gruntowych, i od nieruchomości. Jednym z ważniejszych czynników lokalizacji, uzależnionym w bardzo dużym stopniu od działań samorządów lokalnych, jest dobrze rozwinięta infrastruktura, przede wszystkim drogowa, ale również ta związana z udostępnianiem terenów przedsiębiorcom pod planowaną inwestycję, czyli wyposażenie działek inwestycyjnych w sieć kanalizacyjną, wodociągową, gazową czy energetyczną (np. specjalne strefy ekonomiczne)
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 223-240
Keywords: inwestycje zagraniczne; administracja samorządowa; rozwój lokalny