Absolwenci kieleckich szkół ponadgimnazjalnych oraz wyższych w latach 2002-2008 jako element podażowej strony rynku pracy - Szydlik-Leszczyńska, Agata (Graduates of secondary and post-secondary schools in Kielce between 2002 and 2008 as an element of the supply side of the market, 2010)
Artykuł podejmuje kwestię osób młodych jako podażowej strony rynku pracy. Zdefiniowano w nim podażową stronę rynku pracy na podstawie aktualnie obowiązujących przepisów i dokonano jej charakterystyki w wymiarze ilościowym i jakościowym. Zaprezentowano liczbę uczniów (studentów) i absolwentów szkół ponadgimnazjalnych i wyższych w latach 2002-2008, wskazano na zmiany zachodzące w ich strukturze i dynamice w tym okresie. Zwrócono uwagę na szeroką ofertę edukacyjną Kielc na poziomie szkół ponadgimnazjalnych i wyższych, która stanowi źródło olbrzymiego potencjału rozwojowego. Potencjał ten powinien być inspiracją dla rodzimych przedsiębiorców co do kierunków rozwoju, a dla inwestorów zewnętrznych stanowić ważną przesłankę do lokowania swojej działalności w mieście i jego okolicach
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 209-222
Keywords: podaż pracy; kształcenie; absolwenci; regionalny potencjał pracy