Inwestycje w gminną infrastrukturę techniczną – zarys teoretyczny - Rogowska, Małgorzata (Technical infrastructure investments in municipality – A theoretical outline, 2010)
Artykuł prezentuje teoretyczny zarys procesu inwestycyjnego ze szczególnym odniesieniem do realizowania inwestycji infrastrukturalnych przez gminy. Inwestycje te należą do inwestycji podejmowanych przez sektor publicznych, dlatego odznaczają się swoistą specyfiką w sposobie realizowania oraz finansowania. Artykuł rozpoczyna się teoretyczną podbudową kategorii inwestycji, procesu inwestycyjnego i jego faz. Ostatnia część wskazuje na cechy charakterystyczne gminnych inwestycji komunalnych. Należy mieć na uwadze, że proces inwestycyjny JST jest bardzo skomplikowany i artykuł nie wyczerpuje tematu, a jedynie stanowi wstępny zarys problemu
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 185-198
Keywords: inwestycje; proces inwestycyjny; infrastruktura; gminne inwestycje infrastrukturalne