Występowanie katastrof naturalnych na obszarze Polski i przeciwdziałanie ich skutkom - Piepiora, Zbigniew (Natural disasters in Poland and counteraction for their damages, 2010)
Według niektórych szacunków, liczba katastrof naturalnych na świecie rośnie. Ich występowanie często powoduje szkody w infrastrukturze i rolnictwie oraz śmierć i cierpienie wielu ludzi. Zniszczeniu ulega mienie publiczne i prywatne. W tym kontekście kluczowe znaczenie z punktu widzenia ekonomii danego kraju ma przeciwdziałanie skutkom katastrof naturalnych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie występowania zjawisk tego typu na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej oraz działań związanych z zapobieganiem negatywnym konsekwencjom ich obecności
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 153-172
Keywords: katastrofa naturalna; Polska; występowanie; skutki