Osiągnięcia samorządu powiatowego w restrukturyzacji systemu ochrony zdrowia (na przykładzie Dolnego Śląska) - Kachniarz, Marian (Achievements of self-government in restructuring the health-care system (on the example of Lower Silesia), 2010)
Artykuł jest próbą podsumowania efektów restrukturyzacji jednostek ochrony zdrowia podległych samorządom powiatowym. Przykładem są powiaty dolnośląskie, gdzie problemy związane z reformą systemu świadczeń zdrowotnych są szczególnie istotne. Stwierdzono, że zaawansowanie procesów przekształceń jest tu relatywnie wysokie, co skutkuje niestety poważnym zadłużeniem jednostek
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 61-70
Keywords: samorząd terytorialny; zdrowie publiczne; system ochrony zdrowia; restrukturyzacja