Pragmatyczne aspekty wyboru źródeł finansowania innowacji – procedura i kryteria - Głuszczuk, Dariusz (Pragmatic aspects of choosing sources of financing of innovation – procedures and criteria, 2010)
Koszty implementacji innowacji mogą być pokryte z różnych źródeł. Ich systematyka na tle kapitałów przedsiębiorstwa, rozróżnianych według prawa własności, prowadzi do wyodrębnienia finansowania własnego, obcego i hybrydowego. Każda z tych grup zestawia rozmaite środki, produkty lub instrumenty, które odsłaniają przeróżne sposobności pozyskania kapitału. Problem jego wyboru nie może być rozwiązywany na podstawie chaotycznego, nieprzemyślanego i przypadkowego „algorytmu” działań. Właściwy tok postępowania powinny otwierać preferencje innowatora, a dalej rozwijać weryfikacja wewnętrzna (biorcy kapitału) i zewnętrzna (dawcy kapitału) w świetle zdefiniowanych kryteriów
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 31-40
Keywords: finansowanie innowacji; identyfikacja; weryfikacja źródeł pokrycia kosztów innowacji; procedura; kryteria; wsparcie instytucjonalne