Samodzielność wydatkowa gmin województwa świętokrzyskiego - Bury, Piotr; Dziekański, Paweł; Rogalska, Joanna (Expenditure autonomy of gminas in the Świętokrzyskie region, 2010)
Samodzielność wydatkowa jednostek samorządu terytorialnego jest częścią ich samodzielności finansowej. W przeciwieństwie do samodzielności dochodowej jest ona bardziej złożona i mniej przejrzysta, a wyodrębnienie z całości wydatków tych w pełni zależnych od władz lokalnych jest w zasadzie niemożliwe. Analizą objęto wszystkie gminy województwa świętokrzyskiego, bez Kielc (jedynego miasta na prawach powiatu), to jest 4 gminy miejskie, 26 miejsko-wiejskich i 71 wiejskich. Na dobór analizowanych aspektów samodzielności wydatkowej, a także pominięcie Kielc, znaczny wpływ miały dane udostępnione w Banku Danych Regionalnych GUS
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 9-19
Keywords: finanse lokalne; budżet lokalny; samodzielność wydatkowa; samodzielność finansowa