Zawód: tancerka/tancerz. Identyfikacja kluczowych problemów z perspektywy badań własnych - Czarniakowski, Arkadiusz (Occupation dancer. The key issues from the perspective of own research, 2016)
Artykuł porusza temat zawodu tancerki/tancerza w instytucjach kultury, takich jak teatry. Przedstawiono w nim zarys i specyfikę pracy wykonywanej przez tę grupę zawodową, jak również przeanalizowano ogólnie współczesny rynek artystyczny w Polsce. W artykule skupiono się m.in. na stylu zarządzania, work-life balance, problematyce zabezpieczenia społecznego oraz kulturze organizacyjnej. Przeprowadzono w tym celu wywiad indywidualny z etatowymi tancerzami jednego z wrocławskich teatrów. Zadaniem artykułu jest przede wszystkim próba opisu zawodu tancerza/tancerki oraz identyfikacja najważniejszych problemów związanych z jego wykonywaniem. Dodatkowym celem jest wstępna analiza literatury przedmiotu. Powodem, który skłonił autora do analizy tego zagadnienia, jest widoczny niedostatek opracowań dotyczących prezentowanego tematu w dotychczasowych opracowaniach literaturowych. Koncentracja omawianych zagadnień dotyczy ogólnie branży artystycznej, rzadko stricte tanecznej.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 1 (5), s. 85-97
Keywords: tancerze; rynek pracy artystów; zarządzanie w kulturze; dancers; management in culture; artists market labor