Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego a wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich i rolnictwa w opinii wybranych rolników ekologicznych na Dolnym Śląsku - Kajdanek, Katarzyna; Smoliński, Grzegorz (Opportunities and threats to the development of organic farming in the context of multifunctional rural and agriculture development in the opinion of selected organic farmers in Lower Silesia, 2016)
Artykuł ukazuje szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego w perspektywie dwóch sprzeczności: między wielofunkcyjnym rozwojem obszarów wiejskich a rolnictwa. Pierwsza z koncepcji marginalizuje rolnictwo, a jednocześnie uznaje je za ważne dla zachowania wiejskości na obszarach wiejskich. Druga sprzeczność dotyczy ról społecznych rolnika ekologicznego: jako gwaranta tradycyjnych wartości wsi oraz biznesmena. Warstwę empiryczną opracowania stanowią dane z wywiadów swobodnych z listą poszukiwanych informacji uzyskane od dobranych celowo rolników ekologicznych z Dolnego Śląska. Do najważniejszych wniosków można zaliczyć stwierdzenie, iż rolnicy ekologiczni marginalizują znaczenie roli biznesmena poprzez wytyczanie granic (powierzchniowych i towarowych) dla własnej produkcji, w związku z tym po stronie najważniejszych szans leży zwrócenie się ku sprzedaży bezpośredniej i krótkim łańcuchom dostaw. Natomiast najistotniejszą barierą rozwoju rolnictwa ekologicznego jest dystans między miejscami produkcji zdrowej żywności a miejscami jej sprzedaży, która odbywa się poza lokalnym rynkiem. Ustalenia te powinny się przyczynić do lepszego zrozumienia ekonomiczno-społecznych aspektów działalności rolników ekologicznych.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 1 (5), s. 56-68
Keywords: wielofunkcyjne rolnictwo; wielofunkcyjny rozwój wsi; zrównoważony rozwój; rolnictwo ekologiczne; współpraca miejsko-wiejska; multifunctional agriculture; multifunctional rural development; sustainable development; organic farming; urban-rural partnership