Czynniki wpływające na stan zachowania obiektów zabytkowych po 1945 roku na Dolnym Śląsku - Merta-Staszczak, Adriana (Factors affecting the state of preservation of historic buildings since 1945 in Lower Silesia, 2016)
Zabytkowe zespoły rezydencjonalne, złożone z zamków, dworów, pałaców, parków i folwarków, stanowią ważną część dziedzictwa kulturowego Dolnego Śląska. Jest to zbiór liczny i zróżnicowany pod względem wartości historycznych oraz estetycznych. Jednakże po 1945 roku nie został on objęty specjalną ochroną i podlegał wielu czynnikom niekorzystnie wpływającym na stan jego zachowania. Dotyczyło to zwłaszcza budynków niezagospodarowanych i pozbawionych odpowiedzialnych właścicieli. Największe zniszczenia w historycznych obiektach były wynikiem działalności człowieka, na którą składały się zarówno celowa dewastacja, jak i brak przeprowadzania należytych remontów i renowacji zgodnych z zasadami konserwatorskimi, a także niewłaściwe użytkowanie, często prowadzące do pożarów. Destrukcja zabytków intensyfikowana była przez zjawiska atmosferyczne i przyrodnicze: deszcze, wichury, wysokie temperatury, mrozy i powodzie.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 1 (5), s. 27-46
Keywords: Dolny Śląsk; zabytki; zespoły rezydencjonalne; Agencja Nieruchomości Rolnych; Lower Silesia; monuments; residential complexes; Agricultural Property Agency