Czynniki warunkujące wykorzystanie endogenicznego potencjału rozwoju obszarów wiejskich Polski Wschodniej - Walenia, Alina (Conditions determining the use of the endogenous potential of rural areas development in Eastern Poland, 2011)
Rozwój rolnictwa makroregionu Polski Wschodniej to wykorzystanie endogenicznego potencjału tych obszarów, w szczególności zasobów związanych z dziedzictwem kulturowym, przedsiębiorczością i atrakcyjnością inwestycyjną, środowiskiem naturalnym, rolnictwem i gospodarką żywnościową. Czynniki te w połączeniu z oddziaływaniem wspólnej polityki rolnej UE stwarzają ogromną szansą dla rolnictwa obszarów Polski Wschodniej, głównie promując zmianę orientacji w kierunku rozwoju jego wielofunkcyjności
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 347-358
Keywords: obszary wiejskie; rolnictwo; przedsiębiorczość; samorząd terytorialny; rural areas; agriculture; resourcefulness; local government