Zróżnicowanie infrastruktury społecznej w województwach - Tarnowska, Agnieszka (Differences in social infrastructure in voivodships, 2011)
Wprowadzona w 1999 roku reforma administracyjna kraju dała we władanie samorządom większość instytucji infrastruktury społecznej w województwach. Analizie poddano przede wszystkim dostępność i wykorzystanie zasobów infrastrukturalnych przez mieszkańców szesnastu województw w 2009 roku. Badanie uzupełniają dane o poniesionych na te zasoby wydatkach inwestycyjnych. Porównano zmiany stanu infrastruktury społecznej, głównie ilościowe, jakie zaszły w ciągu dziesięciu lat po reformie samorządowej. Wyciągnięte wnioski skłaniają do stwierdzenia, że zmiany w infrastrukturze społecznej, wprowadzane przez władze samorządowe w województwach, idą w dobrym kierunku, ale w przypadku niektórych elementów tej infrastruktury (głównie w służbie zdrowia i szkolnictwie) są wprowadzane zbyt wolno i chaotycznie
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 317-336
Keywords: infrastruktura społeczna; rozwój regionalny; social infrastructure; regional development