Delokalizacja działalności gospodarczej w warunkach konkurencji podatkowej - Sosnowski, Michał (Business relocation in the terms of tax competition, 2011)
W artykule autor porusza problem odnoszący się do zjawiska delokalizacji przedsiębiorstw jako procesu wynikającego z postępującej globalizacji. W tym celu omawia istotę delokalizacji oraz jej przyczyny, ze szczególnym uwzględnieniem konkurencji podatkowej pomiędzy krajami. Zdaniem autora poza określonymi negatywnymi efektami delokalizacja z reguły prowadzi do wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw, ich rozwoju, a tym samym do rozwoju gospodarek poszczególnych państw. Dlatego też rolą rządów, zwłaszcza państw rozwijających się, jest takie działanie, w tym wykorzystywanie instrumentów fiskalnych, które poprzez zdrową rywalizację umożliwiłoby osiąganie przewagi konkurencyjnej na międzynarodowym rynku, dzięki czemu zostałaby wykorzystana szansa dla rozwoju społeczno-gospodarczego danego kraju
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 293-304
Keywords: delokalizacja; konkurencja podatkowa; podatek dochodowy; relocation; tax competition; the income tax