Wykorzystanie naturalnych warunków środowiska w kształtowaniu wizerunku miasta - Rynio, Dorota (Using natural conditions of environment in town image development, 2011)
W trakcie budowy pozytywnego wizerunku miasta niezbędna jest identyfikacja i ustalenie hierarchii ważności warunków naturalnych, które będą w długim okresie determinować ten obraz. Na wizerunek miasta może składać się zbiór walorów środowiska naturalnego, nie tylko pojedynczy element środowiska. Budowa pozytywnego wizerunku miasta poprzez walory środowiska naturalnego przyczynia się do rozwoju społeczno-gospodarczego i osiągania przewagi konkurencyjnej podmiotu. Celem działań związanych z kreowaniem pozytywnego wizerunku miasta opartego na naturalnych warunkach środowiska jest tworzenie takiego obrazu, który przyczynia się do pozyskiwania nowych mieszkańców i inwestorów oraz przyciągania turystów
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 261-271
Keywords: miasto; wizerunek miasta; tożsamość miasta; warunki środowiska naturalnego; town; town image; town identity; natural environment conditions