Wyzwania wobec sektora energetycznego w Polsce a polityka klimatyczna Unii Europejskiej - wybrane aspekty - Rosiek, Janusz (Challenges to the energy sector in Poland in the perspective of the EU climate policy - selected problems, 2011)
W artykule opisano podstawowe problemy związane ze zmianami strukturalnymi w polskim sektorze energetycznym: zwrócono uwagę na uwarunkowania związane z koniecznością restrukturyzacji tego sektora, przedstawiono podstawowe cele w tym zakresie oraz faktyczne i referencyjne wartości wskaźników podlegających monitoringowi, w kontekście polityki klimatycznej Unii Europejskiej, zaprezentowano bardzo niekorzystną, w porównaniu z przeciętną w UE, sytuację Polski pod względem efektywności energetycznej, stanowiącą konsekwencję niekorzystnej struktury wytwarzanej energii, w której dominują tradycyjne źródła jej pozyskiwania, zwłaszcza węgiel kamienny i brunatny
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 239-250
Keywords: sektor energetyczny; efektywność energetyczna; zmiany strukturalne; polityka klimatyczna Unii Europejskiej; polityka energetyczna Polski; energy sector; energetic effectiveness; structural changes; EU climate policy; Polish energy policy