Innowacyjność jako determinanta rozwoju społeczno-gospodarczego województwa świętokrzyskiego - Pawlik, Andrzej (Innovation as a determinant of socio-economic development of Świętokrzyskie Voivodeship, 2011)
Innowacje w obecnej gospodarce stają się jednym z najważniejszych czynników rozwoju społeczno-gospodarczego, są najczęściej efektem postępu technicznego i jako takie stanowią determinantę wzrostu społeczno-gospodarczego. Zależność między rozwojem społeczno-gospodarczym regionów a poziomem innowacyjności ma charakter sprzężenia zwrotnego. Rozwój społeczno-gospodarczy wpływa na wzrost produktywności i lepsze wyniki ekonomiczne, a w efekcie na wzrost PKB, co warunkuje poziom innowacyjności, zwiększa też jego atrakcyjność dla inwestorów. Celem artykułu jest analiza dystansu rozwojowego województwa świętokrzyskiego na tle kraju, ocena wewnętrznego zróżnicowania województwa wg powiatów i próba określenia zależności pomiędzy poziomem rozwoju społeczno-gospodarczego i innowacyjności
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 191-203
Keywords: innowacja; uwarunkowania innowacji; rozwój społeczno-gospodarczy; zróżnicowanie rozwoju; wzrost gospodarczy; innovation; innovation determinants; socio-economic development; diversity development; economic growth