Polityka wspierania i tworzenia sieciowych struktur przestrzennych w Polsce na tle wybranych krajów UE - Mempel-Śnieżyk, Anna (Policy of supporting and creating of spatial networks structures in Poland on the background of selected EU countries, 2011)
W artykule podjęto rozważania nad rolą jednoczesnej konkurencji i kooperacji oraz nad tworzeniem struktur sieciowych w gospodarce regionu. Podkreślono, że mogą one być skutecznym środkiem przyciągania bezpośrednich inwestycji zagranicznych i trwałego związania inwestorów zagranicznych z gospodarką narodową. W drugiej części artykułu skoncentrowano się na działaniach wspierających struktury sieciowe w Polsce, na instrumentach i działaniach w dziedzinie polityki klastrowej w niektórych krajach UE i kierunku planowanej polityki klastrowej w Polsce
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 163-177
Keywords: struktury sieciowe; instrumenty wspierania struktur sieciowych; polityka klastrowa; network structures; instruments supporting network; structures; cluster policy