Sektor publiczny w Polsce wobec wyzwań XXI wieku – wybrane problemy - Łuczyszyn, Andrzej (Public sector in Poland in the face of challenges of the 21st century - chosen elements, 2011)
W procesach gospodarczych sektor publiczny jest uczestnikiem najważniejszym, gdyż posługuje się pewnymi uprawnieniami (nawet ich przewagą nad sektorem prywatnym), jak również kształtuje te procesy. Jego zadaniem w tym wypadku jest prawne określenie ram funkcjonowania rynku, zwłaszcza w zakresie formułowania procedur wymiany dóbr i usług. W każdym systemie finansowania główną rolę odgrywają właściwe narzędzia finansowania, a sposób finansowania oznacza realne możliwości pozyskania kapitału. Możliwości te stają się coraz bardziej ograniczone w warunkach kryzysu, zwłaszcza na międzynarodowym rynku finansowym, który to spowalnia tempo wzrostu PKB
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 151-160
Keywords: sektor publiczny; kryzys; sektor finansów publicznych; public sector; crisis; sector of public finances