Rola banku spółdzielczego w kreowaniu przedsiębiorczości na obszarach wiejskich powiatu włodawskiego - Kołodziej, Elżbieta; Wesołowski, Grzegorz (The role of a cooperative bank in the creation of entrepreneurship in eural areas Włodawa district, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest określenie znaczenia banku spółdzielczego we wspieraniu inicjatyw przedsiębiorczych na obszarach wiejskich. Opracowanie przygotowano na podstawie wyników badań przeprowadzonych na grupie 30 przedsiębiorstw. Działaniem, które może wywierać znaczący wpływ na powstawanie i funkcjonowanie przedsiębiorstw wiejskich, jest wsparcie kredytowe ze strony banku spółdzielczego. Niestety stopień wykorzystania przez osoby przedsiębiorcze takiego wsparcia jest stosunkowo niewielki. Przedsiębiorcy przy zakładaniu i prowadzeniu firmy wykorzystują w większości środki własne, traktując zaciąganie kredytu jako ostateczność
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 131-142
Keywords: banki spółdzielcze; przedsiębiorczość; kredyty; cooperative banks; business; credit