Decentralizacja administracji publicznej. Zarys problemu - Kalisiak-Mędelska, Magdalena (Decentralization of public administration. Outline of the problem, 2011)
Rozważania w opracowaniu skoncentrowano w pierwszej kolejności na wyjaśnieniu terminu decentralizacji w ujęciu zarówno nauk organizacji i zarządzania, jak i prawa. Przybliżono również istotę decentralizacji publicznej oraz jej przebieg w Polsce po roku 1989. Opracowanie jest oparte przede wszystkim na przeglądzie wybranych pozycji literaturowych
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 81-92
Keywords: decentralizacja; administracja publiczna; samorząd terytorialny; decentralization; public administration; local government