Oddziaływanie specjalnych stref ekonomicznych na rozwój społeczno-gospodarczy Dolnego Śląska w pierwszej dekadzie XXI wieku - Hajduga, Piotr (The influence of special economic zones on the socio-economic development of Lower Silesia in the first decade of the 21st century, 2011)
Obserwowane w gospodarce przemiany, których skutkiem jest rozwój sektora usług czy też pojawienie się nowych pól aktywności gospodarczej, przynoszą konieczność intensyfikacji wdrażanych działań dostosowawczych. Wśród instrumentów stymulujących przebudowę społeczno- -gospodarczą i rozwój regionalny szczególne miejsce zajmują specjalne strefy ekonomiczne. Celem opracowania jest wskazanie dotychczasowych efektów funkcjonowania stref ekonomicznie uprzywilejowanych w zakresie rozwoju społeczno-gospodarczego oraz weryfikacja postawionej tezy o skuteczności specjalnych stref ekonomicznych jako narzędzia służącego rozwojowi społecznemu i gospodarczemu, szczególnie w kontekście zmniejszania bezrobocia, podnoszenia jakości kapitału ludzkiego oraz podnoszenia atrakcyjności inwestycyjnej terenów słabiej rozwiniętych
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 65-79
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; struktura przestrzenna SSE; efekty funkcjonowania SSE na Dolnym Śląsku; special economic zone; spatial structure of special economic zones