Wybrane problemy lokalizacji lądowych farm wiatrowych w Polsce - Graczyk, Alicja Małgorzata (Selected problems of onshore wind farms location in Poland, 2011)
Rozwiązanie inwestycyjnych problemów dotyczących elektrowni wiatrowych jest szansą na poprawę stanu środowiska przyrodniczego i efektywności gospodarki energetycznej oraz wypełnienia wymogów unijnych do 2020 roku. Artykuł traktuje o wybranych problemach lokalizacji elektrowni wiatrowych (środowiskowych, społecznych, ekonomicznych, prawnych). Jego celem jest ich identyfikacja i analiza. Problemy lokalizacji są jednymi z pierwszych, z którymi ma styczność inwestor, i to właśnie ich pokonanie decyduje o rozpoczęciu bądź zakończeniu inwestycji, dlatego są tak istotne i warte rozważań
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 53-64
Keywords: elektrownia wiatrowa; lokalizacja; wartość gruntów; wind farms; localization; value of land