Konkurencyjność wybranych regionów Unii Europejskiej - Derlukiewicz, Niki (Competitiveness of selected regions of the European Union, 2011)
Konkurencyjność regionów jest współcześnie jednym z najczęściej używanych terminów odnoszących się do procesów rozwoju regionalnego. Jest ona przedmiotem dyskusji przedstawicieli władz rządowych i regionalnych oraz badaczy. W artykule omówiono istotę konkurencyjności regionu oraz przedstawiono ranking konkurencyjności regionów Unii Europejskiej z 2010 roku, szczególnie uwzględniając regiony polskie
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 19-30
Keywords: konkurencyjność; region; regionalny wskaźnik konkurencyjności; competitiveness; regional competitiveness index