Klasyfikacja oczekiwań i preferencji komunikacyjnych studentów - Szołtysek, Jacek; Trzpiot, Grażyna (Classification of transport service expectations and preferences of students, 2011)
Kształtowanie zachowań komunikacyjnych opiera się na wykorzystaniu rozmaitych programów popularyzujących pożądane sposoby podróżowania. Powinny one uwzględniać wiedzę ich autorów o nawykach, poglądach i przekonaniach adresatów programów. Celem artykułu jest próba klasyfikacji oczekiwań i preferencji komunikacyjnych ludzi młodych na podstawie przeprowadzonych własnych badań ankietowych. Celem prezentowanego badania jest eksploracja danych ankietowych z punktu celem wyodrębnienia skupień znajdujących się w zbiorze udzielonych odpowiedzi. Przyjęto metodę aglomeracyjną jako metodę badania z odległością euklidesową oraz metodą pojedynczego wiązania pomiędzy skupieniami
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2011, Nr 9 (15), s. 21-31
Keywords: decision-making process; metoda aglomeracyjna; badanie ankietowe; procesy decyzyjne; waloryzacja usług przewozowych; agglomeration methods; questionnaire study; valorisation of transport services