Ocena ryzyka zagrożenia powodziowego na rzece Nysa Kłodzka z wykorzystaniem wybranych rozkładów prawdopodobieństwa wartości ekstremalnych - Kuźmiński, Łukasz (Assessment of flood risk on the Nysa Klodzka River using selected extreme values distributions, 2016)
Artykuł poświęcony jest zastosowaniu wybranych rozkładów wartości ekstremalnych do szacowania ryzyka zagrożenia powodziowego na terenie Bystrzycy Kłodzkiej nad rzeką Nysa Kłodzka. W badaniu wykorzystane zostały dobowe stany wody na rzece Nysa Kłodzka zebrane w stacji hydrologicznej Bystrzyca Kłodzka. Z danych pochodzących z lat 1981-2014 wyselekcjonowane zostały maksima półroczne stanów wody. Do rozkładu empirycznego rocznych maksimów dopasowano dwa rozkłady teoretyczne: Gumbela i Frecheta. Dystrybuanty obu rozkładów wykorzystano do oszacowania ryzyka powodziowego dla badanego obszaru
Ekonometria = Econometrics, 2016, Nr 1 (51), s. 48-60
Keywords: ryzyko zagrożenia powodziowego; maksima roczne; stan wody; rozkład Gumbela; rozkład Frecheta; flood risk; one-yaer maximum; water level; Gumbel distribution; Frechet distribution