Zastosowanie analizy regresji w reprezentacyjnych badaniach społeczno-gospodarczych - Raczkiewicz, Dorota (Application of regression analysis in socio-economic sample surveys, 2016)
Celem badawczym jest zaprezentowanie, w jaki sposób przeprowadzać anali-zy regresji klasycznej i logistycznej w badaniach reprezentacyjnych, opisujących zjawiska społeczno-gospodarcze, do których wylosowano próbę złożoną. Obiektem badań są gospo-darstwa domowe w Polsce, ankietowane w badaniu budżetów gospodarstw domowych przeprowadzanym co roku przez Główny Urząd Statystyczny. Istota stosowanych metod analizy prób złożonych polega na uwzględnianiu odpowiedniego schematu losowania próby w estymacji, który obejmuje warstwowanie, ważenie, wielostopniowość losowania i korekty wynikające z błędów nielosowych. Oszacowania parametrów oraz oszacowania ich warian-cji, mierzącej precyzję oszacowań tych parametrów, różnią się przy zastosowaniu odpo-wiednich procedur dla prób złożonych od wyników, które otrzymano by, gdyby zastosować procedury dla próby prostej. W artykule wykorzystano procedury SAS do regresji z prób złożonych. Było to możliwe ze względu na znaczny postęp w technikach obliczeniowych, w tym rozwój oprogramowania do modelowania, a także wzrost jego dostępności dla użytkowników
Ekonometria = Econometrics, 2016, Nr 1 (51), s. 31-47
Keywords: analiza regresji; badania reprezentacyjne; próba złożona; regression analysis; sample surveys; complex sample